За дуалното обучение – интервю в bTV Радио с г-жа Емилияна Димитрова, Председател на НАПОО

По инициатива на вестник “24 часа” с основен партньор “Аурубис България” АД на 22.02.2016 г. в София Тех Парк беше стартирана национална инициатива “Учи за да работиш”, насочена към подобряване на връзките между търсене и предлагане на работна ръка на пазара на труда в България и един от най-тежките проблеми в българската икономика – младежката безработица и недостига на кадри за бизнеса.

Кампанията стартира с национална конференция, посветена на дуалното обучение и беше открита от президента Росен Плевнелиев. На събитието присъстваха вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, вицепремиера Ивайло Калфин, министъра на икономиката Божидар Лукарски, председателя на комисията по образованието в 43-тото НС Милена Дамянова, евродепутата Ева Паунова, кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на бизнеса: Аурубис, Каолин, Lidl, Каолин АД и др., представители на работодателите, много образователни експерти, посланици.

Във връзка със задълбочено дискутираната тема на конференцията “дуалното обучение” беше проведено интервю в bTV Радио с участието на г-жа Емилияна Димитрова, Председател на НАПОО, на което беше даден отговор на въпросите: как разбираме дуалното обучение сега в България; има ли нормативна регламентация; как и кога започва обучението; как се провежда; как се оценява; как се заплаща; къде и по какви професии се провежда обучение на настоящия етап.

Чуйте интервюто на председателя на НАПОО инж. Емилияна Димитрова