Дуалното образование – път на възможностите

На 22 ноември 2017 г. се проведе Национална конференция за дуалното образование, организирана от МОН по българо-швейцарския проект ДОМИНО.
При откриването на форума заместник-министър председателят Томислав Дончев посочи като основно предизвикателство генерирането на взаимно доверие между институциите и бизнеса, както и осигуряването на активно участие на бизнеса в дуалното образование. Конференцията се провежда като част от събитията в рамките на Европейската седмица на професионалните умения в България . Официални гости бяха посланиците на Швейцария, Австрия и Германия, ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев, директори на значими компании, които успешно провеждат дуално образование, директори на професионални гимназии, учители и ученици.

По думите на г-н Томислав Дончев общото между народите, които са променили съдбата си е, че са правили две неща – силно образование и силни институции. Затова образованието трябва да е приоритет №1 за всяко правителство.
Чрез дуалното образование има шанс да се върне доверието в професионалното образование, смята министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев. Според него обучението чрез работа в предприятията, а не само в училище чрез традиционните дисциплини, е пътят към по-добро позициониране на пазара на труда на обучаваните в професионалните гимназии.
Министър Красимир Вълчев специално благодари на посланиците на Швейцария, Австрия и Германия за подкрепата, която оказват за въвеждане на дуално обучение в България. Той изтъкна, че амбицията на България е да увеличи съфинансирането, за да може да се разширява този успешен модел, осигурил работа на хиляди млади хора. Министърът апелира фирмите да отворят врати за учениците за да насърчат избора им за обучение по професия. Родителите трябва да разберат, че се очаква занапред ръст на доходите точно на хората с професионално образование, посочи той. Г-н Вълчев увери, че МОН има готовност да разшири административно приема в професионалните гимназии, защото през следващите години очакванията към образователната система ще стават още по-големи.

По време на форума представители на бизнеса дискутираха с директори на професионални гимназии, с представители на МОН и на Министерство на икономиката предизвикателствата и възможностите за развитие на дуално образование.

 


● Публикувано на 24.11.2017● Последна редакция 05.12.2017●